KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Kibyra Antik Kenti Odeionu Zemini Restore Ediliyor

Kibyra Antik Kenti’nde 2009 yılı çalışmalarında iç kısmı tamamıyla açığa çıkarılan Odeion (Müzik Evi) yapısının kazısı sonucunda yapının, Müzik Evi haricinde Meclis Binası, Mahkeme Binası ve kış aylarında da bir Tiyatro olarak kullanıldığı öngörülmüştü.
 
Yaklaşık 3600 kişilik kapasitesi ve boyutlarıyla eski Anadolu’nun, üzeri kapalı en büyük yapısı olan Odeion’un çatısının büyük bir yangın sonucu çöktüğü, güney odasının ise bir deprem sonucu yıkıldığı biliniyor.
 
Geç Antik Çağda çok az bir kısmı sökülen oturma sıraları haricinde tamamıyla sağlam durumda olan yapının orkestra bölümünde, kırmızı, beyaz, yeşil ve gri mermer plakalar (Opus Sectile) ile yapılan bir Medusa resmi ile bezenen zemin döşemesi bulunuyor.
 
Kanatlı başlığı, saçları arasına ve boynuna dolanmış yılanları ayrıca çevresini saran kanatları ile oldukça sağlam durumda bulunan Medusa,  Kibyra’da ilk kez ortaya çıkarılan böylesine bir resimle süslenmiş zemin olması açısından önem taşıyor.
 
Kullanıldığı dönemde bir yangın felaketiyle işlevini kaybeden yapıda, bu felaketten en büyük zararı Medusa figürlü zemin döşemesinin gördüğü belirlenmiş olup,  zemin döşemesinin restorasyon ve konservasyonunun 2014 yılı kazı sezonu içinde tamamlanması ve projelendirilerek ziyarete açılması planlanıyor.

 
Kibyra Antik Kenti,  Odeion, Medusa tasvirli zemin döşemesi
 

Kibyra Antik Kenti,  Odeion, Medusa tasvirli zemin döşemesi