KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bulanlar Ancak Arayanlardır!

Bu coğrafya da yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş ve değişik yollarla yurt dışına çıkarılan eserler, yine bu toprakların bir parçası olarak emin ellerde varlığını sürdürmek üzere yurdumuza geri dönüyor.
 
Kültür varlıkları alanında ki kaçakçılıkla yapılan kararlı, azimli, titiz ve kararlı politikalar sonucu, kullanılan profesyonel yöntemler, olumlu sonuçlarını hızla veriyor ve Anadolu topraklarından koparılan tarihi eserler vatanına geri dönüyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonla 65 kültür varlığının ülkemize iadesi sağlandı.
 
ABD’de ele geçirilen 48 ok ucu,1 yüzük,1 bronz kemer tokası ile 15 sikke Türkiye’nin New york Başkonsolosluğu’na törenle teslim edildi.
 
Böylece son operasyonda ele geçirilen tarihi eserlerle 2014 yılında toplam 81 tarihi eser kültür mirasımıza kazandırıldı ve son 10 yılda yapılan çalışmalar sonucu 4 bin 224 kültür varlığımızın ait oldukları topraklarımıza geri dönmesi sağlandı.
 
İade çalışmalarına hızla devam edilmekte ve yapılan çalışmalar kapsamında ABD, İtalya, Fransa, Danimarka, Bulgaristan, İsviçre, İskoçya ve İngiltere ile hukuki ve diplomatik çalışmalar sürdürülmektedir.
 
Tarihi eserlerin iadesindeki gösterdiğimiz başarı uluslararası kamuoyu tarafından desteklenmekte ve takdirle karşılanmaktadır, bu destek ve takdirin yanında tarihi eserlerimizin iadesi konusunda vatandaşlarımızın da desteğine ihtiyaç duyulmakta olup, bu konuda çevrelerinde olup bitene karşı duyarlı olmaları ve şüphe uyandıran durumlarda Bakanlığımız ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ile temasa geçmeleri büyük önem taşımaktadır.
 
1820–1890 yılları kültür varlıklarının kaçırılması açısından Anadolu kültür ve tarihinin karanlık çağı sayılmakta, milli kültür ve tarihin belgeleri olan eserlerin ülkemize iadesi milli kültürel miras kimliğimiz zenginleşecek karanlık çağ aydınlanacaktır.