KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Isparta Yalvaç Müze Müdürlüğü

YALVAÇ MÜZESİ MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:
Adres:
Görgüorta Mahallesi, Gazipaşa Caddesi No:58 Yalvaç/ISPARTA
Tel: 0 246 441 5059    
E-Posta: yalvacmuzesi@ktb.gov.tr

Sorumlu Olduğu İl/İlçe:
Isparta’nın Yalvaç, Şarkikaraağaç, Gelendost ve Yenişarbademli İlçeleri

Bağlı Birimleri:
Arkeoloji Müzesi
Antiocheia Örenyeri






ARKEOLOJİ MÜZESİ

Adres:
Görgüorta Mahallesi, Gazipaşa Caddesi No:58 Yalvaç/ISPARTA
Müze Ziyaret Saatleri: Yaz-kış: 08:30 – 17:30
(Pandemi sürecinde 1 Haziran 2020 tarihi itibari ile Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün talimatı ile ziyaret saati 10:00 – 17:00 olarak belirlenmiştir.)

Yapımına 1963 yılında başlanan müze, 1965 yılında tamamlanmış; teşhir tanzim çalışmalarının tamamlanması sonrasında ilk kez 9 Eylül 1966 günü ziyarete açılmıştır.
Prehistorik eserler salonunda, Yalvaç çevresinden derlenen ve çeşitli kazılardan elde edilen Neolitik ve Erken Tunç çağları, Hitit, Klasik, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait eserler bulunmaktadır.
Klasik eserler salonunda, Pisidia Antiocheiası’nda ve Men Kutsal Alanı’nda yapılan kazılardan elde edilen eserler teşhir edilmektedir.
Etnografya salonunda. Yalvaç ve çevresinden derlenen el sanatları ve halk kültürü tanıtan eserler sergilenmektedir. Eski Yalvaç evleri hakkında ziyaretçilere fikir vermek amacıyla 19. yüzyıla ait bir evin malzemeleri kullanılarak aslına uygun olarak düzenlenmiş bir yapı yer almaktadır.
St. Paul Salonunda ise Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait mimari ve dini eserler sergilenmektedir.

  • null










ANTIOCHEIA ÖRENYERİ (PİSİDİA ANTIOCHEIA’SI)

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Medeniyet Caddesi, Turgut Özal Parkı yanı, Yalvaç/ISPARTA
Ziyaret Saatleri: Kış Dönemi: 08:30 – 17:30 Yaz Dönemi: 08:30 – 19:30
(Pandemi sürecinde 1 Haziran 2020 tarihi itibari ile Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün talimatı ile ziyaret saati 10:00 – 19:00 olarak belirlenmiştir.)

Seleukos Hanedanlığı tarafından M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Antiocheia Kenti, en parlak dönemini Roma Dönemi’nde yaşamıştır. Aziz Paulus M.S. 46 ve 62 yılları arasında Antiocheia’ya üç kez gelerek Hristiyanlığın temellerini burada atmış ve dünyaya buradan yaymaya başlamıştır. Özellikle M.S. 4. yüzyılın başlarında Hristiyanlığın serbest bırakılmasıyla önemini dini bir merkez olarak sürdürmüştür. 1176 yılında Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın Miryokefalon zaferinden sonra bölgeye Türkler yerleşmiştir.
1911’de W. M. Ramsay ve ekibi tarafından araştırmalara başlanmış ve ertesi yıl Princeton Üniversitesi’nin desteğiyle Antiocheia’da ilk kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 1914 yılına kadar aralıklarla sürdürülen çalışmalarda, kent ve çevresinde önemli yapılar ve “Res Gestae Divi Augusti” yazıtının ilk parçaları ortaya çıkarılmıştır. I. Dünya Savaşı nedeniyle ara verilen çalışmalar, savaş sonrasında 1923’te Michigan Üniversitesi’nden D. M. Robinson’un çabalarıyla yeniden başlatılmış, 1927 yılına kadar devam etmiştir. 1962 yılında kentte M. H. Ballance ve A. Frazer tarafından detaylı bir yüzey araştırması yapılmış, 1985 – 1995 yılları arasında ise müze müdürlüğünce kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Kentin başlıca yapıları arasında Batı Kapısı, ana caddeler (Decumanus maximus ve cardo maximus), Tiberius Meydanı, tiyatro, Augustus Tapınağı, Nympheum, hamam (Karargah binası?), St. Paul Bazilikası ve su kemerleridir.
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia01.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia02.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia03.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia04.jpg
  • Isparta-Yalvaç-Antiocheia05.jpg