KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Muğla Marmaris Müze Müdürlüğü

MARMARİS MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ

İletişim Bilgileri:  
Adres:
Tepe Mahallesi, Kaleiçi Mevkii, Marmaris / MUĞLA
Tel: 0 252 412 14 59
E-Posta: marmarismuzesi@kultur.gov.tr

Sorumlu Olduğu İl/İlçe:
Marmaris ve Datça İlçeleri

Bağlı Birimleri:
Marmaris Müzesi
Knidos Örenyeri





MARMARİS MÜZESİ

Adres:
Tepe Mahallesi, Kaleiçi Mevkii, Marmaris / MUĞLA
Müze Ziyaret Saatleri:
Yaz Dönemi: 10.00-16.30
(Covid-19 nedeniyle ziyaret saatimiz değişmiştir)     
Kış Dönemi: 08.30-17.00
(Kış ziyaret saati geçen yılki saate göre yazılmıştır)


Marmaris Müzesi, tarihi bir mekân olan, kentsel sit içinde bulunan Marmaris Kalesi'nde hizmet vermektedir.
Kale, Marmaris Limanı arkasında denize hâkim konumda, bir yarımada üzerinde inşa edilmiştir. Marmaris Kalesine ait ilk bilgileri M.Ö. 490-425 yılları arasında yaşayan Halikarnasos’lu tarihçi Herodot vermektedir. Herodot, kalenin ilk olarak M.Ö. 3. Binde yapıldığını söyler. Daha sonra (M.Ö. 330-30) yılları arasındaki Helenistik Dönemde kale, Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından M.Ö. 300 civarında kuşatılmış, halk bu saldırıya karşı koyamayacağını anlayınca kaleyi ateşe vererek, kendileri de dağlara saklanmışlardır. Büyük İskender stratejik öneminden dolayı kaleyi onartmış, bir grup askerini de buraya bırakmıştır. Marmaris ilk kez 1390 yılında Osmanlı yönetimine girmiştir. Kalenin önemli bir kısmı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız bir savaş gemisinin top atışları ile yıkılmıştır.
Marmaris Kalesi 1980-1990 yılları arasında restore edilerek 1991 yılında Marmaris Müzesi olarak hizmete açılmıştır. 2013 yılında da kapsamlı bir tadilat geçirmiş, bu tadilatta tüm teşhir salonları yenilenmiş ve salonlara yeni vitrinler eklenerek Müze modern bir görünüme kavuşturulmuş.
Müzede toplam yedi kapalı mekân bulunmaktadır. Beşik tonozlu giriş mekânı, iç bahçeye açılırken avluda sağda ve solda yer alan merdivenler surlara çıkışı sağlamaktadır. Türkiye’nin sayılı kale müzelerinden biri olan Marmaris Müzesinde Knidos salonu, Burgaz-Emecik salonu, Marmaris ve çevresi ve Taş Eserler salonu olmak üzere toplam 4 adet teşhir solonu bulunmaktadır. Bu salonlarda ve bahçede Helenistik, Roma ve Bizans Döneminden Cumhuriyet Dönemine kadar uzanan eser koleksiyonu sergilenmektedir.

  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze01.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze02.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze03.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze04.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze05.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze06.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze07.jpg
  • Muğla-Marmaris-MarmarisMüze08.jpg









KNİDOS ÖRENYERİ

Adres:
Yazı Mahallesi, Datça/MUĞLA
Müze Ziyaret Saatleri:
Yaz Dönemi: 08.30-19.00
Kış Dönemi: 08.30-17.30
(Kış ziyaret saati geçen yılki saate göre yazılmıştır)


Antik Dönemin ünlü merkezlerinden Kos ile Rodos Adaları arasında kurulmuş olan Knidos, Karya Bölgesinin en önemli merkezlerinden biri ve Halikarnassos’tan sonra bilinen ikinci bir Dor kentidir. Peleponnes’ten gelen Dor’lar Rodos ve Kos yerleşimlerinden kısa bir süre sonra Knidos kentini kurmuşlardır. Bu Dor kolonisinin Sparta’dan gelmiş olma ihtimali de vardır. Diğer bir yaklaşım ise şehrin ArgosluTriopas tarafından kurulduğu şeklindedir. Strabon, kentin teraslar üzerinde kurulu olduğunu ve bir tiyatro gibi kıyıdan akropolise doğru yükseldiğini belirtmektedir. Gerçekten de arazinin dağlık yapısından dolayı Knidos bir teraslar kentidir.
Şehir dar bir kara parçasıyla deveboynu ya da Kap Krio olarak adlandırılan adacıkla birleşmiştir. Bunun sonucunda oluşan iki koya birer liman yapılmış, bunlardan batıdaki savaş gemileri, doğudaki ise ticaret gemileri tarafından kullanılmıştır. Knidos, ticareti çok gelişmiş bir merkezdir. Şaraplarıyla ünlü olan kent aynı zamanda ürettiği şarapların ihracatını da yapmaktadır. Kent M.Ö. 6.yüzyıldan başlayarak Hellen dünyasında önemli bir rol oynamıştır.19. ve 20.yüzyılın başlarında birçok batılı gezgin ve araştırmacı Anadolu kıyılarına yaptıkları ziyaretler sırasında Knidos’a uğramışlar ve bu alanda çalışmalar yapmışlardır. 1904 yazında Alfred Philippson zorlu bir araştırma ile yarım adanın topografik ve coğrafik tanımlamasını yapmıştır. Esas kazı ve araştırmalar, British Museum adına C.Newton tarafından 1857-59 yılları arasında yapılmış, bulunan çok sayıdaki yapıt British Museum’a taşınmıştır. 1988 yılından itibaren ise Kültür Bakanlığı adına Selçuk Üniversitesi başkanlığında başlatılan bilimsel arkeolojik kazı ve araştırmalar 2006 yılına kadar devam etmiştir. 2012 yılında Müze Müdürlüğü Başkanlığında, Selçuk Üniversitesi’nden bilimsel heyet ve ekibin de katılımıyla Knidos Örenyeri içerisinde çevre düzenleme ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
  • Muğla-Marmaris-Knidos01.jpg
  • Muğla-Marmaris-Knidos02.jpg
  • Muğla-Marmaris-Knidos03.jpg
  • Muğla-Marmaris-Knidos04.jpg
  • Muğla-Marmaris-Knidos05.jpg
  • Muğla-Marmaris-Knidos06.jpg